Home » Archive

Articles in the Life Documentary Category

Life Documentary »

[11 Jan 2011 | 4 Comments | ]

Hye sayang….aku berjaya memecah rekod tak menulis apa2 dalam blog kesayangan aku ni dalam setahun..Kiranya takde pos tahun 2010 langsung bahh..hehe
Awal-awal aku nak masuk dalam blog ni, aku sudah lupa password loginnya…kekeke
Lepas dah ingat2 lupe, berjaya la aku masuk tapi kerna kerja keras mengfilter spam2 yang kurang asam sukahati kat blog aku ni, montang2 tuannya ndak da…ceh….

Macam2 hal benda2 yang terjadi dalam setahun ni, yang penting ada peningkatan..hehe
Firstly, pada member kesayangan aku Dr Minci yang dah melangsungkan perkahwinan 1/1/2011 hari tu…memang cun la tarikh tu…Igtkan kitak dapat org Sarawak jua, …

Dreams come True, Featured, Headline, Life Documentary »

[21 Dec 2009 | 6 Comments | ]
Counting on 1st day of 2010

Hello bro…how do you do. Do you missing me? Please said so cause I’m hopeless…hahaha.
Yay yay…..only have 10 days left before we move to a new year. Am I doing well? Hurmmm I suppose I’m doing great.
Friends always asking me, why didn’t I update the target for each month as I did it before. Hurmmm… my answer, I still do it but in other medium. Hope it’s a good enough answer ya…..haha
Hey, let check again Kasyah’s 2009 Mission in Action.
Find a new mentor
Profit income USD200 per day
Launch 3 digital product
Set …

Headline, Life Documentary, Sempoi »

[20 Oct 2009 | 7 Comments | ]
Umur awak bukan 18 tahun?

Aku cukup berbangga dulu kalau berborak dengan teman-teman wanita aku dulu. Aku boleh dikatakan ingat hampir semua yang mereka katakan, samada tarikh lahir, adik beradik berapa, asal mana dan sebagainya. So kalau dah lama tak berborak, kekadang aku kenakan balik dorang2 yang suka cakap lelaki ni mudah lupa pasal benda2 yang dianggap penting kat wanita.
Tapi sejak kebelakangan ini, aku menghidap simptom yang agak berterabur untuk mengingat. Aku dah banyak terkena, salah tarikh lahir, lupa apa yang mereka suka, umur pun dah tunggang terbalik….haha….aku tak sure kenapa dah jadi macam ni, …

Featured, Headline, Life Documentary, Money not Everything »

[1 Apr 2009 | 6 Comments | ]
1 April 2009

Alhamdulilllah, this month I achieved my main target again.
Total sale for the last month is RM16495. Currently I have 3 Adsense account that running this week. The other 2, is going to start next week.
The highest earnings per day I reach for the last month is USD44.44. Nice number…hihi.

Yosh, this is my mission target for April 2009.
1. Main business : Sale RM20K
2. 1st JV : Sale RM6K*
3. 2nd JV : Sale RM10K**
4. Adsense : USD550
5. Bidvertiser : 100USD
*My budget for this JV is RM500 for SEO & Media Buying
**This JV …

Headline, Life Documentary »

[23 Mar 2009 | 4 Comments | ]
Hati berkecamuk

Walaupun hari ni kurang best sikit (sikit je…) tapi aku tetap tersenyum.
Aku bercadang menyerahkan sepenuhnya salah satu perniagaan aku kepada seseorang. Market di sini memang besar, semuanya telah tersedia. Masalahnya cuma satu, jiwa aku tak kena.
Sebagus mana pun jualannya, tapi kalau jiwaku tak kena, aku rasa cepat bosan dan otakku membeku. Aku berbisnes kerana ini adalah minat aku. Aku memang sukakan bisnes dan aku tahu aku akan lebih fokus bila niche itu kena dengan jiwaku. Bagi aku bisnes adalah hobi utama aku…tanpa bisnes aku mudah bosan dan terasa seperti orang …

Headline, Life Documentary »

[17 Mar 2009 | 6 Comments | ]
Disiplin orang Melayu

Bulan ini aku banyak belajar tentang jangan terlampau baik dan percayakan orang. Bila tiba bab tentang duit, depan kita muka baik tapi bila tentang nak bayar hutang, memang liat, macam biasa. Aku ada beberapa orang yang aku percaya lepas tunjukkan prestasi yang memberangsangkan dalam sale mereka, aku berikan mereka kredit. Namun diri mereka sendiri yang tak pandai kawal disiplin dan tak pandai nak bezakan duit bisnes & duit sendiri.
Aku harap mereka sedar kerana aku masih dalam pertimbangan kerana bila-bila masa saja aku boleh terajang. Bila dah kena terajang, aku …

Headline, Life Documentary, Money not Everything, Out of Ordinary »

[17 Mar 2009 | No Comment | ]
Half of March 2009

Yo. As usual, I want to check my performance in the middle of the month.
A. Main business
Until 16 March 2009 0000 hour, my total sale is RM8473. Target this month is RM16K. Alexa Rank just below 400K.
B. Second business
The server was in serious problem before. Got the new partner to continue this business and I’m happy because she looks very excited.
C. JV – Physical products
In delay. My partner and I was busy.
D. Google Adsense
Still the same server problems. The earnings kind of flip-flop. Today I can get 7USD and the …

Buddies with Me, Featured, Headline, Life Documentary »

[13 Mar 2009 | 2 Comments | ]
11K, UM & Sharingan

Setelah dua kali pertemuan dengan wakil jualan syarikat S, aku menetapkan untuk tidak menjadi stokis untuk daerah Shah Alam dulu. Pertama, walaupun potensi begitu besar, namun aku tak pernah penetrate market ni, so aku lebih suka kembali ke asal. Build the basic first. Keduanya, bulan ini aku perlukan modal pusingan yang banyak kerana beberapa produk baru masuk ke pasaran.
Semalam Khalis menjadi penasihat aku kerana ada beberapa perkara yang aku kurang faham. Selain itu, kami boleh nampak satu perkara dari dua paradigma yang berbeza. Encik Fairuz, wakil syarikat S, cuba menggesa …

Buddies with Me, Headline, Life Documentary »

[10 Mar 2009 | One Comment | ]
Otanjobi Omedeto Ohkasyah

Oh….happy birthday for me, but not today, its yesterday.
Thanks Hafiz Scoot, Hafiz, Syasi, Minci & Erna for wish me personally (means not by social networking lohh).
What’s the special gift that I want?
I want to set in my mind;
DON’T BE MYSELF!!!…..but BE THE BEST OF MYSELF!

And this is my rabbits & my neighbor’s rabbits.

Dreams come True, Headline, Life Documentary, Money not Everything »

[23 Feb 2009 | 4 Comments | ]
Dapat baby lagi

Dalam pukul 11 pagi tadi, aku pergi usha arnab kesayangan aku. Terkejut tengok ada anak-anak arnab baru lahir..hohoho..gumbira, terus aku panggil Bangde.
Masa ni yang penting kena keluarkan bapak arnab tu, karang dia makan anak-anak arnab. Dahle sekor tu luka dan lebam, disyaki dianiaya oleh bapaknya atau maknya.
Ada 2 bapak. Tak tau mana satu bapak sebenar.

Masa ni aku angkat la sekor-sekor anak arnab ni masuk dalam bekas lain. Pastu pergi tangkap mak dia dan ikat kaki belakang dia….hehehe. Tapi skali kena pancut dengan kencing dia…cis….siot je. Sib baik tak kena ngan …

Featured, Life Documentary »

[15 Feb 2009 | 2 Comments | ]
Move to Johor?

I was thinking to build my business in JB. For that reason, I must prepare around 2-3 months to settle down my business in Kuala Lumpur. Need to train my right-hand man or maybe sell my core business.
One thing that I dislikes, my core business is still my active income. I’m looking for a freedom. I want to follow my brother to Perth next week however it seem impossible with my busy situation now. Slowly I try to find my apprentice…

I know in JB I can get more …

Life Documentary »

[15 Feb 2009 | No Comment | ]
My Mini Cooper

Just back from Kg. Melayu Subang and Puncak Perdana. Meet Faiz and William.
Checked the latest update from Mini dot My. My favourite page still in here.
Only want to share with you my new mini cooperssss………….opppssss

She is wild..

Headline, Life Documentary »

[10 Feb 2009 | No Comment | ]
Aku panas

Aku marah giler kalau suppiler bagi barang yang aku dah booking minggu lepas pada dealer lain. Memang la aku terlambat sikit nak bayar, aku pun baru balik KL. Inform la dulu. Memang aku panas. Tah la, tetiba aku panas giler sampai tumbuk-tumbuk dinding biar sakit tangan aku ni. Mungkin orang mungkir janji senang buat darah aku naik.
Update:
Aku hantar sms, seakan kesal kepada supplier aku, tapi secara tiba-tiba hanset aku mati. Aku berfikir kembali buat apa aku aku berbuat begitu. Mungkin dia pun ada masalah. Aku pun kena ambil tanggungjawab. Kalau …

Headline, Life Documentary, Sarcastic vs Opinion »

[4 Feb 2009 | 10 Comments | ]
Rahsia Tarikh Lahir

Aku teruja untuk menghadiri Workshop Rahsia Tarikh Lahir kelolaan Azizan Osman. Kurang bernasib baik, perlu aku tunggu hingga 28 Mac untuk lokasi di KL. Paling cepat pun di Melaka pada 14 Februari…dan itu bergantung kepada kefleksibiliti masa aku. Insya-Allah ada jodoh, pasti aku akan ke sana.
Kerna tak sabar, aku buruan membeli ebook Misteri Tarikh Lahir dari Abang Long. Oh…nombor asas aku 7, elemen Air. Elemen aku kuat disokong oleh elemen Logam. Elemen Kayu pula kuat disokong oleh Elemen Air.
Aku meneliti beberapa perkara;
Khalis dan Faiz Elemen Logam, kedua-dua sahabat yang banyak …

Dreams come True, Featured, Headline, Life Documentary »

[2 Feb 2009 | 2 Comments | ]
My new partner Toshio

Hey!
Guess…..now we are in second month of 2009. A month already complete their cycle this year. Alhamdulillah my sales last month still consistent. RM8343, still RM1657 to achive my first target RM10K sales. Only increase RM200 sales…Yadda….hurmmm…Luckily that’s only one of my business.

I was planning to have a new notebook since I been borrowed my mum laptop for past 3 months after my first & second CPU dead. I don’t want to waste time for repairing them. Buy a new one is the fastest way I thought because my business …

Life Documentary »

[31 Dec 2008 | 3 Comments | ]

Bila budak Airpak call aku cakap tak boleh hantar barang hari ni walhal barang dah sampai kat pejabat Airpak Sg. Buloh, aku dah……errrrrrrrrmmmmmmm
Not again…!
First hantar, sampai aku kena ambil sendiri barang. Alasan tak tahu area rumah aku. Second lepas kena sound, baru la pandai cari alamat rumah aku. Third, ko buat lagi perangai.
WTH, aku bayar cost shipping, lagi satu ko pakai motor je, bukannya jauh sangat. N jangan sesuka hati nak letak telefon macam tu kat aku, kurang ajar namanya.
Biarlah aku lepas geram sikit kat sini coz aku kena jaga …

Life Documentary »

[18 Dec 2008 | No Comment | ]

Sepupuku yang comel, Nadia bertunang Sabtu ni. Pakcik Awi aku yang cool akan bersanding Ahad ni. Aku dipaksa turun ke Melaka hari ni…..tapi ditangguhkan dulu hari Sabtu ni…

Life Documentary »

[26 Nov 2008 | No Comment | ]

Cashflow aku kelam-kabut minggu ni. Duit masuk, masuk, masuk….keluar sekali banyak…haha…Tengah ambil stok baru. Tapi memang minggu yang memberangsangkan. Memang penat & best giloss!
Aku masih berkira-kira untuk ke Kuala Nerang, Kedah, Sabtu ni atau tak…My bro in law’s sister get married…Aku bilang sama ibu nak follow tapi esok terus nak balik KL banyak kerja. Ibu habaq, baik tak payah ikut…aku mengerti dong….aku masih di tahap yang masih belum stabil untuk capai time freedom.
To Yayah, Happy Buffday!
credit to mr. nuzul hayat.

Life Documentary »

[28 Oct 2008 | 8 Comments | ]

Aku dapat surat dari Unit Tahanan Kastam, Pusat Mel & Kurier KLIA. Tak tahu apakah perkara yang menyebabkan barang aku ditahan. Bukan bawak masuk banyak pun, sekotak je, tak sampai 10kg.
Aku ngak mengerti kerana sebelum ini dengan barangan, berat dan isipadu yang sama, semuanya lepas bebas sampai hingga ke muka pintu. Ngapain encik kastam tahan baju-baju saya dong??
Mau ngak mau terpaksain diri ini menapak ke KLIA demi mencari penjelasan. Tak dilupa kantung kena penuh juga, tah berapa kena bayar nanti. Yang penting textile tax, 30%…humang aiii…. Kat Aussie, kalo barang …

Life Documentary »

[10 Oct 2008 | No Comment | ]

Dearest my frenz.
I will going to JB next week on Friday. Insya-Allah, as usual I will also meet some frenz at Kluang. Yeah!

Life Documentary »

[8 Oct 2008 | One Comment | ]

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf tiada gambar raya dari aku untuk tahun ini. Pertama kalinya aku tak ambil gambar raya kerana beberapa sebab. Dan pertama kalinya aku tak balik kampung aku kat Melaka. Maafkan aku orang kampung. Kalau korang rindu kat aku, aku betul-betul minta maaf, tapi aku rasa setakat kambing-kambing kat kampung yang rindu kat aku.

Pertama kali, aku baru dapat tahu tentang kawan baik aku, Jet yang eksiden dalam perjalanan balik ke Johor. Ija mesej aku tadi bila aku baru on YM. Alhamdulillah Jet dah selamat discaj dari hospital …

Life Documentary, Long Journey »

[24 Sep 2008 | 2 Comments | ]

Salam Ramadhan to all my dearest friends.
Pose ke tak hari ni?
How you feel today dude? I hope God can give me 48hours per day without sleep. But it’s all about how I can make my day more quality. Now it’s going to been in the hard and busy mode. With Syawal nearest, I need to spend more time with my family and relatives. Need to prepare for duit raya for them, go shopping, find new kuih raya…ahaha.

Insya-Allah after raya or in this week, I will be import products …

Life Documentary »

[23 Sep 2008 | 7 Comments | ]

Salam all and selamat berpuasa.
Aku masih mencari-cari lagi semangat Nak Raya aku ni. Tah mana ditelan badai Nusantara. Zakat pun belum bayar lagi…ish..ish…Ibu suruh aku cat rumah tu, tembok depan rumah, pagar rumah….
“Ye, ye…nanti Angah buat la.” Aku menjawab dengan niat nak buat tu bila masih tak pasti.
“Lelaki bukan main ramai dalam rumah ni, tapi sorang pun tak nak tolong hias rumah nak dekat raya ni.”…ibuku sudah start…hehe
“Sat la, mood raya tak datang lagi la. Nanti tunggu semua dah balik kitorang buat la. Bukan taknak buat, nak buat. Don’t worry, …

Buddies with Me, Dreams come True, Life Documentary »

[30 Jul 2008 | 7 Comments | ]

I will remember this day. I and Faiz will meet again at the same place, Hakim Seksyen 7 at the same date next year and we both will see what have we achieved for a year.

It gonna start a big responsibility for me to take over certain of his business and develop a new relationship with our former supplier and ‘kabel’. He will go to gain new experienced with his ‘big boss’ now. Maybe we are not at the same level now but I promised to myself to “kejar dia …

Life Documentary »

[23 Jul 2008 | 8 Comments | ]

Yesterday…the new meaning of my life…
I was on my way back to Shah Alam from Nilai. I’m tired but I was in rush.
I almost hit the back of lorry if only God not wake me up..Yeah I was asleep while driving….My car already eat the center line. Half of my car already in the other side. The length between my car bumper and the lorry about a meter. When I just wake up, with the terrible shock, I pull my steering to the right…if I brake I still hit …

Buddies with Me, Life Documentary »

[30 Jun 2008 | 2 Comments | ]

Sorry….for ignoring this blog for a long time….Just a few photos for you. Only photos. Till me comeback…..Kasyah’s Return Begins…

Life Documentary »

[19 Jun 2008 | 8 Comments | ]

The courier boy try to send my goods on yesterday and day before yesterday. 2 attempts, I was at home, but the parcel still not in my hand yet. Please boy, throw a grenade so I can hear that your are coming.

Life Documentary »

[4 Jun 2008 | 16 Comments | ]

What can I say, gomen temberang cakap itu minyak naek bulan ogos. Tup tup terus naik. Tima kasih lah…kena la pulak naekkan harga barang…aiya…
Adakah dorang dah tau nak tumbang 2,3 bulan lagi, so nilah mase nak balun habesan duit rakyat?
Mana janji2 mu….

Dreams come True, Life Documentary »

[31 May 2008 | 7 Comments | ]

2.27 AM, Sg. Buloh. Just back from Banting.
Maybe most of you wondering what the heck am I doing now? Both online and offline business is what I currently doing now.
My second computer’s hardisk was corrupt and it was less than a month when my first computer was broken. I just can’t find any time yet to repair the hardisk and transfer my important data files. So, at this time I borrow my mom’s laptop while she’s not back home yet. One of my online project need to be postpone until …

Life Documentary »

[26 May 2008 | 20 Comments | ]

Shop was closing. No income for the next 2 months…hohoho
Our food supply for 2 months….

Life Documentary »

[8 May 2008 | 24 Comments | ]

Date: 1 May 2008
Venue : My Bedroom
Mission : Clean and Clear Operation
It’s time to well-organize my bedroom again because recently I been busy outstation.

Life Documentary »

[30 Apr 2008 | 2 Comments | ]

Most of the internet marketers know that they can make money via internet use blog as one of the medium to advertise the products. Nowadays, there is so many CPA Network available for you to join in. One of the popular affiliate networks in this market is Click Booth. You can get commission whenever you sell stuff from your blog.

Buddies with Me, Life Documentary »

[23 Apr 2008 | 16 Comments | ]

This tag came from Mr. Hafifi. Thanks dude! This random fact is what actual happened to me for a past 2 weeks.